Voorlente komt al op gang door hoge temperaturen

Door: natuurbericht.nl

Door de aanhoudende hoge temperaturen bloeien op diverse plaatsen al onder andere speenkruid, gele kornoelje, sleedoorn en krokus. Midden in de meteorologische winter is hiermee eigenlijk al de voorlente van start gegaan, ruim een maand vroeger dan normaal.

Ondanks dat de minimumtemperatuur in december regelmatig onder het vriespunt kwam was december ruim een graad Celsius warmer dan normaal. In de eerste 12 dagen van januari lag de gemiddelde temperatuur zelfs 2,4 graden Celsius boven de normaal. De gemiddelde temperaturen van de afgelopen anderhalve maand zijn vergelijkbaar met een gemiddelde maartmaand, maar dan vijftig jaar geleden. Het gevolg is dat er op Natuurkalender.nl al veel eerste bloeiwaarnemingen binnen komen van vroege voorjaarsbloeiers.

In het zuidwesten en midden van Nederland worden al de eerste gele bloemetjes van speenkruid gezien. Vijftig jaar geleden lag de piek van de bloei van speenkruid in het einde van maart. Gisteren werd zelfs al de eerste sleedoorn in bloei gezien. De piek van de eerste bloeiwaarnemingen van deze struik lag vijftig jaar geleden rond half april. Andere planten die al beginnen met bloeien zijn onder andere forsythia, hazelaar, gele kornoelje, klein hoefblad en gele krokus. Gele krokusjes bloeiden vroeger vooral pas vanaf maart en maar een enkele keer aan het einde van januari. Nu dus al in het begin van januari.